3 Ağustos 2016 Çarşamba

Azerbaycan Vizesi & Bakü - Tiflis Treni Hakkında

               Bu yazıyı yeni sitem www.gezmekguzelsey.com dan da okuyabilirsiniz :)

        Evet, garip gelse de kardeş ülkemiz Azerbaycan bizden vize istiyor. Ama işin güzel yanı, bunun çok hızlı bir şekilde hallediliyor olması. Vize için önümüzde 2 seçenek var. Birincisi kara yoluyla gidecekler için konsolosluklardan alınan, ikincisi ise hava yolu ile gidecekler için Bakü Heydar Aliyev Hava Alanı'nda alınacak vize. Resmi sitede sadece Bakü yazıyor ancak Gence'deki hava alanından da vize alan insanların olduğunu okumuştum (Doğrulanması gerekiyor). Azerbaycan'ın kara sınır kapılarında vize vermek gibi bir uygulaması bulunmuyor maalesef.

Bakü Heydar Aliyev Hava Alanı

        Konsolosluklardan vize almak isteyenler için işlem süresi genelde 3 gün olarak belirtilse de 4 saat içinde vizesini alanların olduğu söyleniyor. Hava alanı için ise durum çok daha kolay. Pasaport kontrolüne girmeden hemen önce "Vize" bölümü bulunmakta. Burada dolduracağınız kısa bir form ve vereceğiniz 10 dolar karşılığında 60 günlük Azerbaycan vizeniz hazır oluyor. Geçmişte istenen pasaport fotokopisi ve 2 adet fotoğraf ise şu anda istenmiyor. Ayrıca, pasaport bölümündeki polisler için "rüşvetçi" tarzında şeyler denmişti; gayet resmi bir şekilde işlerini yapan kişiler bize denk geldi :)


                Kısaca özetlemek gerekirse, hava alanında vize almak için gerekli belgeler:

              -Vize bölümünün önünde dolduracağınız küçük bir form
         
              -10 dolar ( Yani paranız varsa vizeniz de var :) )

Azerbaycan vizem - Korkmayın diye fotoğrafımı gizledim :)

               Tekrar yazıyorum; pasaport fotokopisi ve 2 adet fotoğraf istenmiyor. Ama yine de işinizi garantiye almak için yanınızda taşıyabilirsiniz.

                Bakü - Tiflis Treni

                Bir diğer konu ise Bakü - Tiflis arası ulaşım. İki başkent arası otobüs, tren, uçak gibi seçenekler bulunmakta. Ben bu yazıda, kullanmış olduğumuz tren seçeneğinden bahsedeceğim. Daha önce hiç tren yolculuğu yapmamış biri olarak ilginç bir deneyim oldu diyebilirim.

38 numaralı Bakü - Tiflis treni

                Öncelikle yaklaşık 15 saat sürecek bu yolculuğun biletlerini nereden alabileceğinizden bahsedeyim. İki seçenekten ilki resmi internet sitesi, ikincisi ise tren istasyonu. İnternet sitesine buradan kaydolarak biletinizi alabilirsiniz. Tren istasyonu ise 28 Mayıs Metro İstasyonu'nun hemen yanında.
                Trende 3 şekilde seyahat edebiliyorsunuz. Bunların ilki 2 yataklı kompartman, ikincisi 4 yataklı kompartman ve son olarak da yatağın bulunmadığı kompartman. İki yataklı kompartman yaklaşık 75 Manat(... lira) iken; dört yataklı kompartman 40 Manat(... lira) civarında. Diğerini söyleme gereği duymuyorum :) Biz 3 kişi olduğumuzdan 4 kişilik kompartmanda yolculuk yaptık.

Bakü - Tiflis treni

               Bu yolculukta dikkat çekmek istediğim bir nokta var. Sınırda görevlilere verilecek kağıtlar. Tren içindeki görevli kişinin dağıtacağı 2 kağıdın biri Gürcü taraftan diğeri Azerbaycan tarafından isteniyor. Ancak ortada bir sorunumuz var. Kağıtlarda yazılanlar İngilizce ya da Azerice değil :) Tek bir kelimesi dahi anlaşılamıyor. Bizim yardım istediğimiz görevli kadın doldurması karşılığında bizden "hürmet" adı altında rüşvet istedi (10 dolar verdik). Bu yazıyı 2-3 tane boşluğu doldurmaya "hürmet" vermeyin diye yazıyorum.
               Daha önce yazdığım gibi 2 tane kağıt veriliyor doldurmanız için. Şimdi bu kağıtların benim bilgilerimle doldurulmuş halini buraya koyuyorum.

           

  
             Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazım 9 günlük Azerbaycan - Gürcistan gezisinin özeti şeklinde olacak.


Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder